Welkom in de wereld van King Louie Ons verhaal

Ons verhaal begint in de jaren 80 in Amsterdam met vintage vondsten. Deze pagina geeft een inkijk in de geschiedenis van King Louie.

King Louie verhaal
The Story

“In 1981 zijn wij - Ann Berlips en George Cramer - met ons bedrijf in Amsterdam gestart. We kenden elkaar van de middelbare school. Vintage kleding was onze gezamenlijke interesse en al snel hadden wij diverse adressen om mooie vintage kleding in te kopen. We verkochten deze vondsten op de Amsterdamse Noordermarkt en vanaf 1983 ook in onze eerste Exota winkel in de Jordaan. In de jaren ’80 introduceerden wij ons eerste, eigen product: een zwarte coltrui die in die tijd gedragen werd op een Levis 501 jeans. Er was namelijk zoveel vraag naar zwarte colletjes, we konden niet genoeg vintage exemplaren vinden. Wij hebben het altijd belangrijk gevonden kleding te ontwikkelen waar mensen vrolijk van worden. Vintage geïnspireerde kleding met zelf ontworpen printjes, heel kleurrijk en een goede pasvorm. In de jaren ’90 zijn wij met de Exota winkel naar de Hartenstraat in de Amsterdamse Negen Straatjes getrokken, waar we vandaag nog steeds zitten. Al jaren werken wij samen met vele winkeliers en liggen onze producten in prachtige winkels in heel Europa. Wij zijn blij met al onze partners, ook met de diverse fabrikanten die de producten maken. Wij vinden het heel belangrijk om de klant zo goed mogelijk te bedienen en we zijn daar nog steeds iedere dag, samen met ons team, hard voor aan het werk."

Firmengründer King Louie

Oprichters Ann Berlips en George Cramer in de jaren tachtig,
voor hun Exota-winkel te Amsterdam.

1981 - Noordermarkt

Ann Berlips (22) en George Cramer (26) vragen een marktvergunning aan: als echte vintagefans gaan ze hun mooiste vondsten verkopen op de Amsterdamse Noordermarkt. Tussendoor zoeken ze in grote hallen naar vintage kleding, hebben ze andere bijbaantjes en studeren ze ook nog. Hun vintage kleding slaat aan: bijna alles wat ze ophangen, wordt verkocht.

1983 - Winkel

De verkoop loopt goed, en de kledingvoorraad past niet meer bij Ann op zolder. Ann en George openen hun eerste winkel in de Jordanese Nieuwe Leliestraat. Het zit er vol jonge Amsterdamse ondernemers; Ann en George noemen hun winkel ‘Exota’, naar het jaren ‘50 limonademerk. In de winkel hangen vintage-, tweedehands- en eigen ontwerpen door elkaar.

1984 - Merk

Het gaat hard: hun ontwerpen lopen zo goed dat George en Ann besluiten om een eigen label: King Louie op te zetten. Het allereerste ontwerp dat de nieuwe naam draagt, is een zwart katoenen ski-pulli. Met een Levi’s 501 en een dikke riem erbij helemaal ‘jazz’ (ja, het waren tenslotte de eighties.)

1987 - De grens over

Andere winkels gaan ook King Louie-kleding verkopen, en George en Ann zetten hun eigen groothandel op. Brigitte, een van de winkelmedewerkers, vindt het leuk om te poseren en wordt zo hun vaste model.

King Louie Fair Fashion
1991 - Petit Louie

In 1991 introduceert King Louie kleding voor de kleintjes: Petit Louie. Allemaal vintage geïnspireerd, natuurlijk.

1992 - De winkel verhuist

‘Waarom komen jullie niet naar de Hartenstraat?’ vraagt Marijke, eigenares van vintagekledingwinkel Lady Day. De winkel op de Nieuwe Leliestraat is immers veel te klein geworden. De Negen Straatjes groeien uit tot een van de leukste winkelgebieden van Amsterdam. Geen wonder dat Exota - inmiddels de King Louie Store - er nu nog zit.

2004 - Winkel #2

Sterker nog: in 2008 opent Exota z’n tweede winkel in diezelfde Negen Straatjes, schuin tegenover de eerste. Die ruimte is nodig omdat de collectie elk jaar groeit.

2008 - Webshop

De komst van internet verandert de wereld, en King Louie opent een webshop. Maar de pakketjes voor Amsterdam bezorgen ze in het begin nog ouderwets op de bakfiets.

2009 - Nieuw hoofdkantoor

King Louie groeit nog steeds, ook in het buitenland. Behalve Nederland en België wordt de kleding ook steeds populairder in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. Later volgen winkels in Italië, Spanje, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk. Om aan de vraag te kunnen voldoen, verhuizen de groothandel en het kantoor van King Louie naar een grotere ruimte vlakbij het Westerpark.

2018 - King Louie Flagship Store & Treasure Truck

De eerste King Louie store wordt geopend in Amsterdam. Ook start er een pilot met agenten in Europa: verkoop en presentatie vanuit de King Louie Treasure Truck.

King Louie Treasure Truck
2019 - 35 jaar King Louie

Het is een bijzonder jaar waarin we ons 35-jarig jubileum vieren met twee speciale collecties: een Wedding collectie en een Anniversary collectie. Ook worden er twee nieuwe winkels geopend: een King Louie store in Genève en een outlet in Batavia Stad.divider


Dit vind je misschien ook interessant:
 • King Louie Duurzaamheid
  Duurzaamheid

  We vinden het belangrijk dat onze producten zoveel mogelijk duurzaam en maatschappelijk verantwoord gemaakt worden... Lees verder

 • Wear and Care
  Wear & Care

  Wassen, verzorgen, combineren en zelfs je eigen capsule collectie: zo haal je het beste uit jouw King Louie items. Lees verder

 • King Louie Flagship Store
  King Louie Store

  Kom naar ons brand store in Amsterdam. Wij geven ook gratis stijladvies.. Meer info

Language

Select your country and language

Back to top