Zo organiseer je een eigen kledingruil

Iedereen herkent vast wel het probleem van een overvolle kledingkast en toch niets om aan te trekken. Een kledingruil (feestje!) kan een ideale manier zijn om je garderobe op te frissen. Op een hele duurzame manier heb je toch weer wat nieuws in de kast. Met deze tips organiseer je een geslaagde kledingruil.

Ben jij nog nooit naar een kledingruil geweest? Tijd om er zelf eentje te organiseren! Hoewel het principe van een kledingruil heel eenvoudig is hebben we toch een aantal basisregels voor je op een rijtje gezet om er zonder ‘kleerscheuren’ vanaf te komen. Je wil er immers wel een succes van maken!

1. Wat voor kleding ga je ruilen?

Denk bijvoorbeeld aan heren- of dameskleding, kleding in een bepaalde maat, en of je ook accessoires wilt ruilen. Zorg ervoor dat je dit allemaal duidelijk vermeldt in de uitnodiging. Geef een minimaal of maximaal aantal in te brengen items aan. Denk ook aan de kwaliteit van de kleding.



2. Hoe ga je ruilen?

Denk na over de manier waarop je wilt gaan ruilen. Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken, afhankelijk van de grootte van de groep. Een aantal voorbeelden hoe je het aan kunt pakken:

Kleine groepen

Alle kledingstukken worden één voor één afgegaan en gepast door iedereen die interesse heeft. Samen besluit je wie het item krijgt. (Als je er niet uitkomt kun je het kledingstuk verloten). Zorg voor een eerlijke verdeling.

Grote groepen

Alle kleding wordt opgehangen/neergelegd, iedereen kan uitzoeken wat hij/zij leuk vindt. Eventueel kun je werken met stickers of tokens: met stickers kun je iedereen laten aangeven waar ze interesse in hebben, met tokens kun je bepalen hoeveel stuks iemand mee mag nemen op basis van wat hij/zij zelf heeft ingebracht. 

3.     Wat heb je nodig?

Kies een plek waar genoeg ruimte is voor de kleding en om te kunnen passen. Zorg voor spiegels, kledingrekken of tafels. Als je met veel vreemden bent kun je overwegen om pashokjes in te richten. Denk ook aan stickers of tokens.

4. Overgebleven kleding

Zijn er kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden? Doneer deze dan aan een goed doel als Sympany, het Leger des Heils of het lokale AZC. In bijna elke stad vind je wel grote kledinginzamelbakken waar je de overgebleven items in kwijt kunt.



Na afloop

Moedig iedereen aan om een foto te delen als hij of zij een geruild item draagt. Het is super leuk om te zien dat je kleding goed terecht is gekomen! Dit kun je bijvoorbeeld doen in een WhatsApp groep of een Facebook event.

Kledingruilen voor gevorderden

Heb je vaker kledingruilfeestjes georganiseerd of ga je er vaker naartoe? Organiseer dan eens eentje met een leuk thema. Bijvoorbeeld met alleen maar vintage kleding, kleding voor een specifiek seizoen, feestkleding of misschien zelfs eentje met alleen maar King Louie kleding!

Heel veel plezier en onthoud:

One man's trash is another man's treasure!



Language

Select your country and language

Back to top