circulaire modecirculaire mode

Ontdek alles over

King Louie’s Circulaire Collecties

Het is tijd voor een nieuwe manier van produceren, waarin we niet telkens nieuwe grondstoffen winnen, maar hergebruiken wat er al is. Met trots verkopen wij sinds 2023 circulaire kledingstukken, geproduceerd in samenwerking met Loop.a life, gemaakt van jouw oude kleding. Ontdek alles over onze circulaire items en waarom deze innovatie zo belangrijk is voor circulaire mode en duurzame mode!

Tijd voor verandering 

Nog nooit is duurzaamheid en besparing van het milieu zo belangrijk geweest als nu. Het is tijd voor verandering. Tijd voor het hergebruiken van materialen die er al zijn, in plaats van telkens weer nieuw te produceren. Daarom heeft King Louie In 2021 de Amsterdamse Green Deal Circulair Textiel getekend, een mode-alliantie om volledig circulaire kleding te maken. En hebben we een zetel in het Circular Fashion Innovation Lab (CFIL). Na jarenlang hard werken is het eindelijk zover: sinds 2023 verkopen wij ook een aantal circulaire kledingstukken, een mijlpaal in circulaire economie in mode!

Onze Circulaire Collectie

In samenwerking met Loop.a life hebben we verschillende modellen en kleuren ontwikkeld en geproduceerd. Gemaakt van jouw oude kleding, in onze eigen, herkenbare vintage-inspired stijl. Ze zijn een toonbeeld van zero waste fashion.

Deze circulaire items markeren het begin van een revolutionaire benadering van productie en hergebruik, die we in de komende jaren nog verder willen uitbreiden. Met de focus op upcycling van kleding, recycling van textiel, en het gebruik van milieuvriendelijke materialen, zetten we een stap richting groene mode.

circulaire modecirculaire mode

Zo worden circulaire garens gemaakt

Voor onze eerste circulaire collecties hebben wij samengewerkt met Loop.a life. Zij zijn het eerste Nederlandse circulaire textielmerk en maken duurzame en 100% circulaire garens en breisels van hoge kwaliteit. Loop.A.Life heeft de garens gemaakt die wij vervolgens in onze eigen fabriek hebben gebreid tot een prachtige ajour gebreide stof, een proces dat biologisch afbreekbare kleding ondersteunt.

Het maken van circulaire garens doet Loop.a life op de volgende manier:

1. Inzamelen: jouw oude kleding wordt gebruikt als grondstof. 
2. Sorteren: alle kleding wordt gesorteerd op kleur, materiaal en compositie. Dit ging eerst met de hand, maar tegenwoordig met een machine. 
3. Opschonen: de gesorteerde stoffen worden manueel ontdaan van knopen, ritsen, labels, etc. 
4. Vervezelen: het textiel wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke vezel. 
5. Blenden: er worden nieuwe kleuren ontwikkeld door vezels te mengen. Door niet opnieuw te verven wordt er wel 500-7500 liter water per kledingstuk bespaard. 
6. Spinnen: van de gekleurde vezels worden nieuwe garens gesponnen. 

circulaire kledingcirculaire kleding

Een blik achter de schermen in bij onze fabrikant 

Met de circulaire garens van Loop.a life hebben wij in onze eigen fabrieken de kledingstukken gemaakt. Wij zijn op bezoek gegaan bij de fabriek om het proces vast te leggen, een proces dat ethisch geproduceerde kleding benadrukt.

De garens worden eerst machinaal gebreid tot losse panelen (dit is het enige volledig machinale gedeelte), en vervolgens met de hand aan elkaar vastgemaakt.

circulaire kledingcirculaire kleding

Nadat de kledingstukken volledig in elkaar zijn gezet, wordt er een uitvoerige kwaliteitscontrole uitgevoerd. Er wordt o.a. gecheckt of er geen gaatjes in de stof zitten (foto links) en of alle afmetingen kloppen (foto midden). Vervolgens wordt de stof gestoomd en gestreken.

circulaire kledingcirculaire kleding

Wat zijn circulaire kledingstukken? 

Ben je nog niet helemaal bekend met circulaire mode? Geen zorgen, wij leggen het je nog even voor je uit.

Circulaire kledingitems zijn kledingstukken die zijn ontworpen en geproduceerd met het oog op duurzaamheid en het minimaliseren van hun impact op het milieu. Het concept van circulaire mode is gebaseerd op de principes van de circulaire economie, waarbij producten en materialen worden hergebruikt, gerepareerd, en gerecycled om afval te verminderen en natuurlijke hulpbronnen te sparen.

Een van de belangrijkste kenmerken van circulaire kleding is dat de items recyclebaar zijn, en dus kunnen worden gebruikt als grondstof voor een volgend kledingstuk.

Recyclebare vs. niet-recyclebare stoffen 

Bepaalde stoffen lenen zich goed voor recycling en sommige niet. Natuurlijke vezels zoals wol en katoen en synthetische materialen zoals polyester en nylon behoren tot de recyclebare opties. Zelfs op hout gebaseerde vezels zoals viscose en Tencel kunnen worden gerecycled. Stoffen die uitdagingen opleveren, zijn onder andere mengvezels, gecoate materialen en complexe texturen zoals fluweel. Bestaat jouw kledingstuk uit meerdere stofmaterialen, of is de stof vermengd met elastaan? Dan is deze helaas moeilijker te recyclen.

Voor een meer circulaire mode-industrie is het belangrijk om meer gebruik te maken van makkelijk recyclebare stoffen. Dit zorgt namelijk voor minder textielafval en mindere uitputting van grondstoffen.

Wat kun jij doen? Doneer en recycle! 

Wanneer je klaar bent om afscheid te nemen van kledingstukken in je garderobe, gooi deze dan niet zomaar weg. Verkoop ze, geef ze weg, of breng ze naar een kringloop of goed doel. Zijn de kledingstukken niet meer geschikt om nog gedragen te worden? Recycle ze dan! Kleding die niet meer draagbaar is kan nog steeds waardevol zijn als het goed wordt gerecycled. Breng je oude kledingstukken naar speciale inzamelingspunten, zodat ze goed terecht komen.

Door bewust te kiezen voor doneren en recyclen, draag je bij aan het verminderen van textielafval en het bevorderen van een circulaire modecyclus. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om een positieve impact te hebben op het milieu en te ondersteunen in het hergebruik van kledingstukken!

Shop de circulaire kleding

 

Language

Select your country and language

Back to top